Duygusal zeka nedir?

Duygusal zeka, 1990'larda araştırmacılar tarafından popüler hale getirilen bir terim veya kavramdır. Bu kavram genel zekadan farklıdır .

 

Duygusal zeka, kendi duygularınızı anlama ve yönetme yeteneğidir. Bu özelliğe sahip insanlar, başkalarının duygularını ve davranışlarını anlama ve etkileme yeteneğine de sahiptir.

 

Ve bu anlayışla, bazıları hayatta daha büyük başarıların tadını çıkarabilir.

 

Duygusal zekanın bileşenleri

Beş unsur duygusal zekayı tanımlar. Bu bileşenler şunları içerir:

 

Öz farkındalık:  Öz-farkındalık, kendi duygu ve güdülerinizin bilincinde olmaktır. Duygusal olarak zeki insanlar genellikle yüksek düzeyde bir öz farkındalık sergilerler. Duygularınızın kendinizi ve başkalarını nasıl etkilediğini biliyorsunuz ve duygularınızın sizi kontrol etmesine izin vermiyorsunuz.

Öz düzenleme:  Kendi kendini düzenleme yeteneğine sahip insanlar dürtüsel kararlar vermezler. Devam etmeden önce duraklar ve bir eylemin sonuçlarını düşünürsünüz.

Motivasyon: Duygusal zekaya sahip insanlar üretken ve azimlidir. Büyük resmi düşünür ve eylemlerinizin uzun vadeli başarıya nasıl katkıda bulunacağını değerlendirirsiniz.

Empati : Duygusal olarak zeki insanların ben merkezci olma olasılığı daha düşüktür. Bunun yerine, başkalarıyla ve durumlarınızla empati kurarsınız. İyi bir dinleyici, yargılamakta yavaş ve başkalarının ihtiyaç ve isteklerini anlama eğilimindesiniz. Bu nedenle, duygusal olarak zeki bir kişi genellikle sadık, şefkatli bir arkadaş olarak görülür.

Sosyal beceriler:  İşbirliği yapmak ve ekipler halinde çalışmak sizin için daha kolay. Güçlü iletişim becerileriniz ve ilişkileri yönetme beceriniz nedeniyle mükemmel bir lider olma eğilimindesiniz.

 

Duygusal zeka örnekleri

Bazı duygusal olarak zeki insanlar bu özelliği kendilerinde fark etmezler. Öyleyse geriye bir soru kalıyor: Duygusal zeka neye benziyor?

 

Duygusal zeka;

·         Kendini harekete geçirebilme yeteneği,

·         Aksiliklere rağmen yoluna devam edebilme,

·         Dürtüleri kontrol ederek doyumu erteleyebilme,

·         Ruh halini düzenleyebilme

·         Sıkıntıların düşünmeyi engellemesine karşı direnç,

·         Umut besleme olarak açıklamışlardır.

 

 

 

Duygusal Zekayı oluşturan alt faktörler

·         Başkalarının Duygularını anlama

·         Kendi duygularını anlama

·         Duyguları yönetme

·         Sosyal Beceriler

·         Duyguların Kullanımı

·         İyimserlik olmak üzere altı ana başlıkta toplanmaktadır.

 

Zeka , beyin ve zihin sistemlerinin birbiriyle etkileşimi sonucu ortaya çıkan çok yönlü bir olgudur,

 

 

Ajax Modeli (Takım Sporları )

Takım sporları içerisinde önemli bir yere sahip olan futbolda Ajax Spor Kulübünün uygulamış olduğu  model, Dünya literatürüne geçmiş model bir uygulamadır.

Ajax modeli olarak bilinen bu model kısaca TIPS olarak ta adlandırılmaktadır.

Alt yapıda sporcu yetiştirmede kullanılan bu yöntem psikolojiyi de içermektedir.

 

TIPS

T= technique/teknik,

I=intelligence/zeka,

P= personality/kişilik,

S= speed/ hız.)

harflerinin kısaltılmasıyla isimlendirilen bu yöntem, teknik ve zeka sahibi, aynı zamanda yüksek performans ortaya koyabilecek kişiliğe kavuşmuş süratli oyuncular yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Sorunuz mu var? Bize Ulaşın